5 tips voor het omgaan met een slimme peuter in huis

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Een prachtige tijdelijke baan

Achtergrond

5 tips voor het omgaan met een slimme peuter in huis

Heb jij  een peuter die heel slim is en verder lijkt te zijn dan de andere kinderen? Hij lijkt al toe aan de basisschool, stelt vragen die je niet verwacht en speelt liever met oudere kinderen. Of hij is snel verveeld: je blijft nieuw materiaal aanslepen, maar in korte tijd is hij het al weer zat. Het zou zo maar eens kunnen dat je peuter een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Qua leeftijd een peuter, maar in doen, denken en spel vraagt je kind heel andere dingen van je. Hoe kun je je kind goed begeleiden?

 

Ragnild Zonneveld, specialist hoogbegaafdheid en jonge kind-specialist bij Cedin, geeft 5 tips:

 

1 – Sluit aan bij de interesses van je kind

Sluit aan bij de interesses en vragen van je kind, ook al past dat niet bij de peuterleeftijd. Trek je daarbij niet te veel aan van wat de buitenwereld er van vindt. Als je kind wil lezen en rekenen, kun je hem daarin volgen. Dat is wat anders dan je kind pushen! Ook als je kind ingewikkelde vragen stelt, bijvoorbeeld over de dood, ziekte of over voortplanting, kun je daar het beste op zijn niveau uitleg over geven. Daarmee kom je tegemoet aan zijn leerhonger en voorkom je dat je kind zelf van alles gaat bedenken.

 

2 – Besteed aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden

Besteed in het dagelijks leven veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden. Je kunt als je samen speelt of buiten bent, al beginnen met hypothetische vragen: wat zou er gebeuren als…? Stel dat we de knikkerbaan hoger bouwen, is de knikker dan ook eerder beneden? Niet alleen cognitieve uitdaging is belangrijk: vergeet het lijf en de emoties niet. Activiteiten als peutergym, dans, muziek en het spelen van spelletjes zijn belangrijk voor alle ontwikkelingsgebieden. Stimuleer je kind daarbij om het eerst zelf te proberen, oplossingen te bedenken en door te zetten. Open vragen zijn hierbij erg belangrijk:

  • Wat doe je?
  • Hoe gaat dat?
  • Hoe voelt dat?
  • Wat heb je al geprobeerd?
  • Wat kun je nog meer proberen?
  • En nu?

 

3 – Zorg voor duidelijkheid en structuur

Biedt duidelijkheid en structuur en help je peuter in het maken van keuzes. Peuters die heel snel en complex kunnen denken, hebben nog niet altijd genoeg grip op de complexiteit van hun wereld en op alle prikkels die ze ervaren. Rituelen en kaders zijn belangrijk om ze daarbij te helpen. Een planbord kan bijvoorbeeld helpen om zichtbaar te maken wat die dag of week gaat brengen. Geef keuze en inspraak waar het kan, maar als de veiligheid of gezondheid in het geding is maak je als ouder de keuze! Het benoemen en bevestigen van hun gevoel helpt ze grip te krijgen en leert ze hun emoties te begrijpen.

 

4 – Schrijf op welke vaardigheden je kind laat zien

Je bent je eigen kind gewend en weet als ouder niet altijd wat “normaal” is of niet. Jouw kind praat misschien al van jongs af aan met volzinnen, of telt rustig op zijn derde tot 100. De eerste keer dat dat gebeurt, kijk je er misschien van op en neem je je voor dat te onthouden. Toch vergeet je in de loop van de tijd wanneer sommige dingen hebben plaatsgevonden. Het kan helpen om kort op te schrijven wanneer je kind bepaalde vaardigheden liet zien, en bijvoorbeeld foto’s of filmpjes te maken van tekeningen of bouwwerken, of als je peuter aan het lezen is. Leuk voor later, en handig als je kind op school of de peutergroep niet laat zien wat hij kan.

 

5 – Praat over je twijfels, zorgen en onzekerheden

Je hoeft het niet alleen te doen. Het kan heel fijn zijn om met iemand te praten over je twijfels, zorgen en onzekerheden. Zie ik het wel goed? Doe ik het wel goed? Trek op tijd aan de bel als je kind vaak verdrietig of boos is, of een terugval laat zien in gedrag of vaardigheden. Ga in gesprek met de peutergroep en kaart het aan op de basisschool van je keuze. Iemand met kennis over een ontwikkelingsvoorsprong kan je helpen je kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..