Elk kind op de beste plek

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond /Elk kind op de beste plek

Achtergrond

Elk kind op de beste plek

Schoolverlatersonderzoeken door Cedin

Van de basisschool naar de middelbare school is een hele grote stap voor kinderen. Scholen willen graag dat ook die nieuwe middelbare school goed bij een kind past. Het is daarom belangrijk om te weten wat een kind nodig heeft. Waar is het goed in, maar ook wat zijn valkuilen en waarbij kan hij of zij misschien wat extra ondersteuning gebruiken?  

Basisscholen willen leerlingen een goed advies geven. Bovendien is het nodig dat de ondersteuningsbehoefte goed gedocumenteerd is. Cedin is gevraagd voor de scholen binnen de regio van het samenwerkingsverband Sterk VO Zuidoost Drenthe om bij bepaalde leerlingen schoolverlatersonderzoeken uit te voeren en scholen met de uitkomst van dit onderzoek te ondersteunen bij het uitbrengen van het best passende schooladvies. Bij de uitvoering zijn verschillende basis orthopedagogen van Cedin betrokken en een orthopedagoog generalist, Mirjam Oosterman. 

Wat houdt het onderzoek in? 

Mirjam Oosterman vertelt over het schoolverlatersonderzoek: “Om een goed schooladvies te kunnen geven hebben we veel informatie nodig. Daarin zijn vier dingen belangrijk. We kijken naar de intelligentie, het niveau op de schoolvakken, de persoonlijke eigenschappen van een kind en de schoolmotivatie. Sommige kinderen maken  dit onderzoek individueel en andere kinderen kunnen dat prima in een groep.  Kinderen werken dan aan de intelligentie-opdrachten, ze vullen vragenlijsten in, en maken reken- en taalopdrachten.” 

Wat is belangrijk in de uitvoering? 

Bij Cedin werken we vanuit de driehoek en betrekken we leerling, school én ouders.  Ouders worden voorafgaand aan het onderzoek geïnformeerd over wat er op hun kind afkomt, zij moeten uiteraard instemmen met het onderzoek en heel belangrijk: ouders zijn aanwezig bij het adviesgesprek met de school. Mirjam: “Op deze manier trekken we even samen met ouders en de school op, om samen tot die beste plek te komen. 

Door het inrichten van een online aanmeldomgeving, hebben we er daarnaast voor gezorgd dat één en ander AVG proof plaats kan vinden, maar ook op een gemakkelijke manier de mogelijkheid biedt leerlingen aan te melden. Belangrijk voor ons is daarnaast waar nodig steeds de afstemming  te hebben met de scholen, de intern begeleiders, ouders en onze opdrachtgever,  het samenwerkingsverband!” 

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..