Korte ondersteuning voor thuiszittende leerlingen

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Een prachtige tijdelijke baan

Achtergrond

Korte ondersteuning voor thuiszittende leerlingenn

Vanmorgen had ik Bart van het gebiedsteam aan de telefoon. Hij is betrokken bij een complexe zaak van een meisje van 13 jaar. Ze is erg intelligent en gaat al sinds de Kerstvakantie niet meer naar school. Ze lijkt gestrand in de brugklas. Er is onderzoek gedaan en veel geprobeerd, maar niets lijkt te lukken. We spreken af dat ik eens meekijk voor het maken van een plan van aanpak.

– Door Sandra Russell, pedagoog en projectleider Jeugdzorg

Ik maak een afspraak om op huisbezoek te gaan bij Jolien en haar ouders. Omdat we gebruik maken van korte consultatie ga ik efficiënt te werk. Ouders hebben alle beschikbare informatie verzameld en vullen een vragenlijst in. Ik neem ondertussen contact op met de school. Zij zijn een belangrijke partner om Jolien weer onderwijs te laten volgen.

Bij de kennismaking tref ik ouders aan die ten einde raad zijn en een meisje dat stilletjes en bleek naast papa zit. Uit alle papieren weet ik inmiddels dat Jolien hoogbegaafd is, maar voor haar ouders is dat nieuwe informatie. Ze heeft de basisschool op haar sloffen gedaan, maar nooit geleerd dat je lesstof moet oefenen en dat dat soms lastig kan zijn. Bovendien is Jolien erg faalangstig.

“De samenwerking tussen thuis en school concreet maken, dat is belangrijk!”

Jolien, haar ouders en de school moeten van elkaar leren wat het beste werkt. De samenwerking tussen thuis en school concreet maken is belangrijk. We maken een plan om thuis te starten met het leren om te leren en de achterstand weg te werken die Jolien heeft opgelopen. Ook is een weerbaarheidstraining nodig zodat ze zich weer sterker gaat voelen.

In een gezamenlijk gesprek met Jolien, haar ouders, de school en Bart maken we concrete afspraken over wie wat gaat doen. De huidige jongeren coach gaat met Jolien verder met het plan dat we gemaakt hebben. Een hoogbegaafdheidsspecialist van Cedin gaat aan de slag met school en ouders; hoe ga je om met hoogbegaafdheid en wat zijn de valkuilen?

We sluiten de kortdurende consultatie af met een plan van aanpak waar iedereen zelf weer mee verder kan. Dit is wat we doen met korte consultaties. In maximaal 5 gesprekken helpen we ouders (en soms ook de school) op weg zodat ze zelf verder kunnen.

Dus klop gerust bij ons aan. Wij helpen je graag op weg!

Sandra Russell

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..