Nieuw protocol vergoede dyslexiezorg

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Nieuw protocol vergoede dyslexiezorg

Achtergrond

Nieuw protocol vergoede dyslexiezorg

Vanaf 1 januari 2022 geldt landelijk het nieuwe protocol PDDB 3.0 voor de vergoede dyslexiezorg. In dit protocol zijn een paar wijzigingen aangebracht ten opzichte van het huidige protocol. Dat betekent dat er andere criteria gelden om een kind in aanmerking te laten komen voor vergoede dyslexiezorg. Cedin gaat in het nieuwe jaar werken met dit nieuwe protocol.

Hieronder lichten we in het kort de wijzigingen toe. In deze pdf vind je een uitgebreidere toelichting. Cedin gaat hierover een online informatiebijeenkomst organiseren. Meer informatie daarover volgt in januari.

Wijzigingen

Een zeer ernstig leesprobleem is een noodzakelijke voorwaarde
De ‘grenswaarde criterium ernst’ is aangescherpt. Dat betekent concreet dat er in de doorverwijzing vanuit het onderwijs in ieder geval sprake moet zijn van ernstige leesproblemen: kinderen moeten op drie opeenvolgende hoofdmeetmomenten voor woordlezen een V-(min)-score of E-score behalen (laagste 10% normgroep).

Van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) naar Ernstige Dyslexie (ED)
In PDDB 3.0 komt een kind ook voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking als er een andere ontwikkelingsstoornis (co-morbiditeit) aanwezig is.

Overgangsperiode
Wanneer op school al gestart is met het opbouwen van een dossier vanwege doorverwijzing naar vergoede dyslexiezorg en deze leerling pas na januari 2022 wordt doorverwezen, dan is er een gewijzigd criterium van achterstand bij de doorverwijzing. In dat geval wordt voor de toetsmomenten tot en met december 2021 het criterium ‘tot januari 2022’ gehanteerd en voor de periode daarna ‘vanaf januari 2022’.

Primaire taak van het onderwijs blijft gelijk

De taak van het onderwijs blijft hetzelfde: goed lees- en spellingsonderwijs bieden. Ook wanneer een leerling in een vergoed diagnostiek- of behandelingstraject zit en in de periode na de behandeling, blijft de school verantwoordelijk voor het bieden van goed lees- en spellingonderwijs en wordt hulp geboden op zorgniveau 1, 2 én 3.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..