Pepernotenstress en kerstkoorts

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond /Pepernotenstress en kerstkoorts

Column

Pepernotenstress en kerstkoorts

Door: Afke Nynke Elting, pedagoog en schoolmaatschappelijk werker

De dagen worden korter en buiten is het kouder. Sinterklaas wist ondanks corona gelukkig ons land te vinden, de schoen mogen we weer zetten en hier en daar hangen mensen de kerstversiering alweer op.  In december gebeurt er veel, heel veel. Vrijwel alle kinderen ervaren daarom deze maand extra spanning.

Van nature reageren kinderen vanuit gevoel op alle prikkels die ze binnenkrijgen. En die prikkels zijn er aan het einde van het jaar in overvloed. Voor zowel ogen, oren als mond. Sinterklaas is op TV, er staat een schaal met pepernoten op tafel, we maken met onze kinderen marsepein, de kerstboom komt in de woonkamer en er is non-stop kerstmuziek op de radio. Om dit allemaal te kunnen verwerken zijn vaardigheden nodig die jonge kinderen nog niet zelfstandig beheersen. Zelfs pubers kunnen hier nog enorm moeite mee hebben. Het brein is gewoon nog niet zover om alles goed te filteren. Hoe houd je december dan toch leuk? De gouden regel: minder is meer!

Want immers, als je niet uitkijkt vier je overal feest: thuis, op school, bij familie, op de sportvereniging, in de supermarkt. Maak dus keuzes. Beperk het aantal keer de schoen zetten naar maximaal twee keer per week. Kies waar jij Sinterklaas en Kerst viert en ga dan voor één memorabel cadeau. Iets wat jouw kind zich nog jaren zal herinneren. En vul dit aan met een paar kleine goedkopere cadeautjes. En komt vervolgens de kerstboom met bijbehorende versiering in huis? Haal dan andere spullen tijdelijk weg.

Ook voor ouders is dit een drukke periode. Je moet van alles regelen, plannen en inkopen voor het gezin, op je werk wil je de laatste dingen afronden voor het eind van het kalenderjaar en op persoonlijk en relationeel gebied reflecteer je er op los hoe het afgelopen jaar is verlopen. Ook jóuw hoofd heeft heel wat te verwerken, pas je daar op aan.  Begin op tijd met inkopen doen, zeg dingen af of laat dingen voor wat ze zijn. Die extra vergadering van de peuterspeelzaal kan je best missen. Zorg goed voor jezelf zodat je ook goed voor je partner en kinderen kunt zorgen. Eet gezond, drink voldoende water en slaap. Neem een lang bad, ga een keer extra sporten of maak een heerlijke winterwandeling. Sta jezelf toe dit te doen, je krijgt hier enorm veel energie van.

Copy-paste deze dingen voor je kind. Begin op tijd met dagelijkse rituelen, beperk het aantal activiteiten door dingen zoals een speelafspraakje of een middag naar de BSO af te zeggen. Zorg voor voldoende en gezond eten en houd gewoon vast aan structuur in dagritme, eet- en slaaptijden.

Vergeet vooral niet dat december gaat om samenzijn. Echt waar, alle cadeaus en extra opsmuk zijn bijzaak voor kinderen. Jouw echte en oprechte aandacht is veel meer waard! Maak daar bewust tijd en ruimte voor. Praat met elkaar en knuffel elkaar. Wees nieuwsgierig naar hoe je kind de dagen beleeft en naar wat er in hem of haar omgaat. En hou dit gevoel vast. Want zo maken we ook het nieuwe jaar 2022 leuk!

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..