Ervaringen

‘Bij Cedin weten ze heel goed wat een kind met dyslexie nodig heeft.’

Hanneke: ‘Sara is een hele mooie meid met een hoger dan gemiddelde intelligentie. Toch heeft zij altijd al moeite gehad met lezen. Groep 4 heeft Sara uiteindelijk over moeten doen omdat er een te grote achterstand ontstond. School deed hier destijds weinig aan. Pas toen we naar een andere school gingen, is het balletje gaan rollen en hebben we haar op verzoek van school laten testen op dyslexie. Uit dit onderzoek bleek dat ze een ernstige vorm daarvan had. Dat is wel even slikken, maar je weet dan ook dat je ermee aan de slag kunt om haar daarbij te helpen. We konden snel terecht bij Cedin voor de behandeling. Zij wisten precies wat Sara nodig had. Dus dat was heel fijn.’

Behandeling op school

Sara: ‘Ik vond het niet zo leuk dat ik dyslexie bleek te hebben, maar Yasmeen van Cedin heeft mij heel goed geholpen. Ze kwam voor mij naar school en ik mocht onder schooltijd de klas uit voor de behandeling. Ze ging met mij allemaal oefeningen doen. Ik moest vooral veel hardop voorlezen, maar leerde ook met haar nieuwe dingen die juf in de klas uitlegde. Het was voor mij heel handig dat ik soms van Yasmeen deze nieuwe regels al kende voordat mijn klasgenootjes dat wisten. Het koste me zo minder moeite tijdens de les in de klas.’

Hanneke: ‘ Yasmeen sloot met haar behandeling heel goed aan bij de lessen in de groep. En ze gaf school ook tips waar Sara mee geholpen is. Bijvoorbeeld het advies om toetsen uit te printen op een groter en dikgedrukt lettertype.’

Thuis oefenen

Sara: ‘Sneller lezen lukt nog steeds niet altijd. Maar ik weet nu wel welke trucjes ik kan gebruiken om sneller te lezen. Dat heb ik geleerd door elke dag te oefenen. Dat vond ik écht niet altijd leuk hoor. Gelukkig heeft mama mij hier heel goed bij geholpen.’

Hanneke: ‘Een dyslexiebehandeling doe je samen met je kind. Dat betekent dus ook dat je als ouders je kind helpt met de thuiswerkopdrachten. Dat is best intensief. Gelukkig helpt Cedin je daar ook bij. Ze geven je tips hoe je de motivatie van je kind kunt vergroten. En waar je als ouders ook op kunt letten bij het oefenen.’

Sara (12) en Hanneke Braam