Jeugdhulp
Wanneer (helpen) opgroeien niet vanzelf gaat
Soms zijn er zorgen over het gedrag en de ontwikkeling van een kind. Dat is met name vervelend voor het kind zelf, en het heeft invloed op zijn of haar omgeving. Denk aan de situatie thuis of op school.
Loopt je kind vast in zijn of haar ontwikkeling of loop je tegen problemen aan in de opvoeding? Dan kun je bij Cedin terecht voor hulp en ondersteuning. Variërend van licht ambulante hulp (waaronder ook opvoedvragen) tot en met intensieve, zeer gespecialiseerde zorg.
Driehoek kind – gezin – school
In ons werk staat de driehoek kind – gezin – school centraal. Wij onderzoeken samen met het kind, de ouders én de school wat er nodig is om de hulpvraag van het kind te beantwoorden.
Bij Cedin zijn we er van overtuigd dat er altijd iets mogelijk is om een kind te helpen in zijn of haar ontwikkeling. Onze kracht is dat wij binnen onze praktijken terug kunnen vallen op expertise en ervaring in zowel het onderwijs als de jeugdzorg. Zo vind je bij ons, naast onze zorgprofessionals, experts op het gebied van hoogbegaafdheid, taal en lezen, rekenen en sociale veiligheid op school, denk hierbij aan groepsvorming en pesten.
Of dit nou gaat om een situatie thuis of op school; we zijn er voor het kind, hun ouders/opvoeders en leerkrachten.
Wij behandelen ook op school.
Wij bieden onder andere:
- Individuele begeleiding van kinderen en jongeren in de driehoek kind-gezin-school.
- Kindercoaching.
- Opvoedingsondersteuning en ouderbegeleiding.
- Cognitieve gedragstherapie.
- EMDR.
- Systeemtherapie.
- Coaching/behandeling op gebied van zelfbeeld, faalangst, emotieregulatie, en (hoog)gevoeligheid.
- Gezinsdiagnostisch onderzoek.
- Cognitief onderzoek (IQ).
- Neuropsychologisch onderzoek.
- Sociaal-emotioneel onderzoek.
Je kunt bij ons terecht voor:
- Gedragsproblemen;
- Aandachts- en concentratieproblemen,;
- Autismespectrumstoornissen;
- (Faal)angst- en stemmingsstoornis;
- Problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling;
- Problemen (met het leren) op school en schoolverzuim;
- Traumatische ervaringen;
- Problemen in het gezin en bij het opvoeden.
Blijven jij en/of je kind tegen problemen aanlopen? Dan kunnen wij hem/haar daarbij helpen en het gezin ondersteunen.
In de meeste gevallen gaat het om een kortdurend traject met ondersteuning en/of we leren je als opvoeder vaardigheden aan, zodat je steviger in je schoenen komt te staan.
In het eerste gesprek bespreken wat er aan de hand is en gaan we kijken wat we kunnen doen om de problemen op te lossen. Hiervoor hebben we gesprekken met het kind en vaak ook met de ouders/verzorgers. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals het invullen van en vragenlijst of een andere opdracht. Dan maken we een behandelplan: een plan waarin staat wat we gaan doen om het kind en het gezin te helpen.
Voor begeleiding of behandeling bij Cedin is een verwijzing van de huisarts, wijkteam, gebiedsteam of andere specialist nodig. Als je een verwijsbrief hebt, dan wordt de zorg aan kinderen jonger dan 18 jaar, vergoed door de gemeente waar je woont.
Twijfel je of je met de problemen van het kind bij ons op de juiste plek bent? Heb je vragen over hoe je een kind kunt verwijzen? Wil je even overleggen over een situatie? Of je nu ouder, leerkracht of zorgprofessional bent, je kunt altijd bij ons terecht. Neem gerust contact op met één van de praktijkhouders bij jou in de buurt! Zij zijn postacademisch geschoolde zorgprofessional en kunnen je adviseren over de juiste zorg of inhoudelijk met je overleggen over een casus.