Nieske van den Akker

Kwaliteitsregister Jeugd: 100011669

Werkzaamheden
Nieske van den Akker werkt als pedagoog/ambulant begeleider bij Cedin. Ik houd me bezig met de ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kind(eren).

In mijn dagelijkse werk, bezoek ik ouders en kinderen in de thuissituatie. A.d.h.v. een ontwikkelplan, werk ik samen met het gezin aan de samen opgestelde doelen. Dit alles ook in overleg met mogelijke andere betrokkenen, zoals de gedragswetenschapper, kinderpsychiater, school, etc.

In mijn functie als pedagoog praat ik samen met ouders en kinderen over hoe het gaat, maar maak ook veel gebruik van de methodieken Theraplay (spelmethodiek voor herstel van de hechting) en Video hometraining  (methodiek voor werken aan betere communicatie en interactie tussen ouder en kind). Bij deze methodieken worden filmopnames gemaakt, waarvan stukjes met ouders worden teruggekeken. Mijn ervaring is dat het op afstand kijken (via filmbeelden) naar deze situaties, de ouders helpt om het anders, positiever te zien en het geeft hen weer zelfvertrouwen.

Daarnaast geef ik ook speltherapie aan kinderen individueel. Dit kan hen helpen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, maar ook bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen, zonder er over te hoeven praten. Samen met mijn collega pedagoog Nadine Boneschansker geef ik een training aan ouders: Parent’s Skills. Dit is een oudercursus waarbij we ouders oplossingsgerichte strategieën aanleren, welke ze in kunnen zetten in de opvoeding.

Wat anderen zeggen
Nieske wordt door ouders beschreven als: rustig, goed kunnen luisteren, positief ingesteld, zowel in haar contact met ouders als ook met de kinderen.

Kinderen vinden het fijn om met haar te spelen, omdat ze rustig meekijkt, meespeelt, maar altijd het ‘verhaal’ van het kind volgt.