Opvoeding en Ontwikkeling

Jij beinvloedt, net zoals je ouders, de sfeer thuis. Jij leert door vallen en opstaan, dat geldt ook voor je ouders. Soms loopt het hierdoor spaak. Wanneer je ouders vragen hebben over jouw opvoeding en ontwikkeling kunnen ze bij ons terecht met vragen.   Nog beter is het wanneer jullie samen bij ons terecht komen. Dan krijgen jullie tips en adviezen waardoor het een stuk gezelliger wordt. Vaak kunnen we de meesters, juffen en leerkrachten op school ook helpen, zodat het voor jullie  allemaal een stuk leuker wordt.

Kinderen worden niet met een gebruiksaanwijzing geboren. Dat maakt dat opvoeden soms een hele klus kan zijn. Het is dus logisch dat ouders of leerkrachten op zoek gaan naar bruikbare informatie of advies bij de vragen waarmee ze geconfronteerd worden zoals slecht (in)slapen, puberteit, driftbuien, pesten of het omgaan met een gedragsstoornis. Voor elke vraag over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen van 0-18 jaar kun je bij ons terecht. Of dit nou gaat om een situatie thuis of op school; we zijn allemaal opvoeders.

We zetten in op kortdurende ondersteuning en/of we leren vaardigheden aan zodat je als opvoeder steviger in je schoenen komt te staan. Wij maken gebruik van methoden als Tripple-P en Kanjertraining.Als een traject langer duurt omdat een kind meer tijd nodig heeft zich te ontwikkelen organiseren we activiteiten tijdens de vakanties en in de weekenden. Samen spelen = samen leren!

Voor begeleiding of behandeling bij Cedin is een verwijzing van de huisarts, wijkteam, gebiedsteam of andere specialist nodig.

Als je bij ons komt een verwijsbrief, dan wordt onze zorg meestal helemaal vergoed door de gemeente (zorg voor kinderen jonger dan 18) of zorgverzekering (zorg voor jongeren ouder dan 18). Ook kun je als particulier zorg afnemen. Je betaalt  ons een bedrag voor de momenten dat je direct contact hebt met onze specialisten. Hieronder valt contact via: telefoon, e-mail, een gesprek of online hulp. Bij particuliere zorg moet een eigen bijdrage betaald worden.

Je kunt altijd terecht bij ons. Om niet voor verarassingen te komen staan maken we bij het eerste gesprek afspraken over de eventuele extra  kosten.

Nieuws & Blogs

Als sporten niet vanzelf gaat – Meld je aan voor de KidsClub!

De KidsClub is een multidisciplinair beweegprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar met faalangst, overgewicht, een negatief zelfbeeld of motorische onhandigheid. De kinderen trainen gedurende twintig weken onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut, pedagoog en diëtist. In januari 2018 begint de KidsClub met nieuwe trainingen in Bedum en Uithuizen. Kom je ook? Je kunt je nu aanmelden!

Over de KidsClub

De KidsClub is een samenwerking tussen de gemeente Eemsmond, de gemeente Bedum, Fysiotherapie Den Ommelanden, Cedin, Diëtistenpraktijk RoMe en Carinpool Voedingsbureau. Deze samenwerking garandeert een programma dat afgestemd is op kind en gezin en heeft als doel om kinderen gemotiveerd over te laten stappen naar een reguliere sport naar keuze. Kinderen worden, samen met hun ouder(s)/verzorger(s) op een leuke manier gestimuleerd tot een gezonde leefstijl. Een KidsClub groep bestaat uit 5-8 kinderen.

Voor wie?

De KidsClub brengt kinderen van 6 tot 12 jaar samen in beweging die:

• faalangstig zijn en b.v. het klimmen en klauteren griezelig vinden

• te zwaar zijn of dreigen te worden

• letterlijk en/of figuurlijk sterker in hun schoenen willen of zouden moeten staan

• motorisch onhandig zijn

• veel vallen en/of struikelen

• een negatief zelfbeeld hebben en deze zouden willen verbeteren

• weinig zelfvertrouwen hebben en dit zouden willen vergroten

• weinig weerbaar zijn en dit zouden willen vergroten

Waar en wanneer?

In januari 2018 start een nieuwe KidsClub in Bedum en Uithuizen. Met de KidsClub sport je twee keer per week op de volgende dagen:

Bedum

Dinsdag: 16:00 – 17:00 uur in de praktijk van Fysiotherapie den Ommelanden in Bedum.
Vrijdag: 16:15 – 17:15 uur in de sporthal aan de Vlijt in Bedum.

Uithuizen

Woensdag: 14:30 – 15: 30 uur in de praktijk van Fysiotherapie den Ommelanden in Uithuizen.
Vrijdag: 15:45 – 16:45 uur in de sporthal de Mencke in Uithuizen.

Meedoen of meer informatie:

Kijk voor meer informatie over vergoeding van de KidsClub op de website van Fysiotherapie den Ommelanden. Kinderen kunnen doorverwezen worden door de school of de huisarts. Ouders kunnen hun kind ook zelf aanmelden via www.den-ommelanden.nl of (088) 000 5757.Als kinderen gepest worden..

De maandag na de zomervakantie stond ik met mijn zoon op het schoolplein te kijken naar de blije gezichten van alle leerlingen die zin hadden om weer naar school te gaan. Een ander klaslokaal, een nieuwe leerkracht; het is altijd even wennen aan het begin van het schooljaar. Ieder kind moet zijn plek binnen de groep weer vinden. Bewust en onbewust bepalen de kinderen hoe ze zich binnen de groep gaan gedragen. De leider van de groep staat op, maar de zondebok wordt ook aangewezen.– Door Sandra Russell, pedagoog en projectleider Jeugdzorg

Vorig jaar is Eline van 11 jaar bij ons in de behandeling geweest. Eline was in haar klas de zondebok. Ze hoorde niet bij de groep en was het slachtoffer van kleine pesterijen. Dit had grote invloed op haar dagelijks handelen. Ze kreeg lichamelijke klachten en was enorm onzeker. Het heeft lang geduurd voordat ze aan haar ouders durfde te vertellen dat ze gepest werd door haar klasgenoten.

‘Kinderen hebben genoeg redenen om niet aan hun ouders te vertellen dat ze gepest worden’

Volgens mijn collega Anneke Sterenberg, GZ psycholoog en lid van het ConsultatieTeam Pesten, hebben kinderen genoeg redenen om niet aan hun ouders te vertellen dat ze gepest worden. Ze zijn bang dat hun ouders te emotioneel reageren of de daders te voortvarend aanpakken. Ook willen kinderen hun ouders niet ongelukkig maken, want natuurlijk zijn ouders van slag als ze horen dat hun kind gepest wordt. Daarnaast denken kinderen vaak dat er toch niets aan gedaan kan worden. Vaak hebben ze die ervaring al en durven ze er niets meer over te zeggen.

Gelukkig heeft Eline toch de moed gehad om het te zeggen. Haar ouders hebben contact met ons opgenomen en wij hebben met Eline gewerkt aan haar sociale vaardigheden en weerbaarheid. Hierdoor kwam ze steviger in haar schoenen te staan. Ze is zelfverzekerder geworden en durft haar mannetje te staan.

In overleg met Eline, haar ouders en de school is collega Anneke met de klas van Eline aan de slag gegaan om het pesten te stoppen. In de klas zat één leider en zijn meelopers die de rest van de groep op sleeptouw namen en ervoor zorgden dat Eline de zondebok werd. Deze vicieuze cirkel is doorbroken.

Het maakt me altijd weer blij dat we bij Cedin deze driehoek kunnen maken: we helpen het kind en als het nodig is gaan onze onderwijskundigen aan de slag op de school van het kind. Hiermee helpen we het kind echt verder.

Heb je vragen? Klop gerust bij ons aan. Wij helpen je graag op weg!

Dus klop gerust bij ons aan. Wij helpen je graag op weg!

Sandra Russell

 

Als (helpen) opgroeien een uitdaging is

Het is donderdagmiddag en ik kom bij een gezin uit Leeuwarden vandaan. Zoon Bart van 8 jaar heeft het moeilijk op school. De omgang met zijn klasgenoten verloopt moeizaam. Hij vindt weinig aansluiting en ook juf krijgt lastig grip op hem. Bart zit hierdoor niet goed in zijn vel en dat resulteert in onhandelbaar gedrag, zowel op school als thuis. De school heeft, in overleg met de ouders, onze hulp ingeschakeld. Uit onderzoek blijkt dat Bart ADHD heeft. Mijn collega, orthopedagoog Titia, ziet Bart nu wekelijks op school. Door middel van behandeling zorgt ze ervoor dat Bart meer overzicht krijgt en rustiger wordt.

“Ik zou graag eens kijken hoe het thuis met hem gaat”, zei collega Titia vorige week. “Ik verwacht dat het Bart enorm zal helpen als hij thuis wat meer structuur krijgt en dat hij en zijn ouders handvatten krijgen om met zijn gedrag om te gaan”. Het klinkt logisch dat we Bart thuis ook een helpende hand bieden. Zijn leven gaat immers gewoon door als hij buiten het hek van de school is.

Ik verwacht dat het Bart enorm zal helpen als hij thuis wat meer structuur krijgt”

In de realiteit is het echter minder logisch. Het verbinden van de werelden waar een kind zich het meest in begeeft is niet altijd vanzelfsprekend. Dat zorgt er in sommige gevallen voor dat de behandeling thuis en op school niet altijd naadloos op elkaar afgestemd zijn. En dat is voor kinderen als Bart niet fijn, het zorgt voor onrust.

Toch zijn de school, ouders en het kind onlosmakelijk aan elkaar verbonden als het gaat om de ontwikkeling van het individuele kind. Daarom ben ik zo blij dat we het bij Cedin wèl vanzelfsprekend hebben gemaakt om deze werelden te verbinden. Wij kunnen dit doen doordat we twee organisaties bij elkaar hebben gebracht die verstand hebben van beide werelden. De één is al ruim 40 jaar werkzaam in het onderwijs (Cedin), de ander komt al jarenlang bij gezinnen thuis (Juneco). Als 1 organisatie werken we samen.

Ik heb zojuist met Bart zijn ouders afgesproken dat collega Titia volgende week bij hun thuis komt. ‘Wat fijn’, zeiden zijn ouders. ‘Bart is aan Titia gewend en voelt zich goed bij haar’. Die laatste opmerking zegt alles. Want dat is precies waarom we dit doen. Eén wereld maken van de zorg op school en de zorg thuis omdat het kind zich daar goed bij voelt.

Heb je vragen? Wij helpen je graag verder.De gegevens die je invult in het contactformulier worden enkel gebruikt om contact met je op te nemen. Gegevens worden niet opgeslagen en alleen per e-mail naar de verantwoordelijke binnen Cedin verstuurd.